GAZİANTEP NİZİP İLÇE DEVLET HASTANESİ

Güncelleme Tarihi: 03/12/2018

Engelli Hakları - Genel_Sayfa_2.jpg
EĞİTİM HAKLARI

• Engelli bireyler çocuklar ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini öncelikli olarak normal okullara, normal okulda eğitime devam edemeyecek durumda olanlar özel eğitim sınıflarına veya özel eğitim okullarına devam ederler.

• Ortaokulu bitiren engelli bireyler istedikleri meslek lisesine veya özür durumuna uygun olarak açılmış meslek liselerine yerleştirilmektedirler.

• Bu özel eğitim meslek liselerine devam eden imkanı kısıtlı öğrenciler pansiyonlu yatılılık hakkına sahiptir.
Yine belirli şartları haiz öğrencilere de ayda cüz’i miktarda cep harçlığı şeklinde maddi yardım yapılmaktadır.

• Engelli bireyler için girdikleri sınavlarda özür durumuna uygun sınav tedbirleri alınır. (Örn; SBS sınavlarında bedensel engelli bireylerin yanına kodlayıcı verilmektedir.)

meslek edindirme kursları açmaktadır. Mesleki edindirme kurslarından yararlanan engelli vatandaşlarımıza işe yerleştirmede öncelik tanınır.

SOSYAL HAKLAR

• Engelli Kimlik Kartı: Özürlülerin çeşitli hak ve hizmetlerden yararlanmasını sağlamak amacı ile verilen engelli kimlik kartını edinmek için dilekçe ve özürlü sağlık kurulu raporu ile yerleşim yerinin bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu kart ile

birlikte bir çok uygulamadan yararlanma şansı vardır.

Aşağıdaki aylıklar İl ve İlçelerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın incelemeleri sonucunda, şartları uygun bulunanlara ödenmektedir. (144’den detaylı bilgi edinilebilir.)

İŞ HAKLARI

• Ülkemizde engelli vatandaşlarımız için Türkiye İş Kurumu, Halk Eğitim Merkezleri, İSÖM vb kurumlar meslek edindirme kursları açmaktadır.

• Mesleki edindirme kurslarından yararlanan engelli vatandaşlarımıza işe yerleştirmede öncelik tanınır.

Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS)

- Lise, 2 yıllık veya 4 yıllık üniversite mezunlarına yönelik Özürlü Memur Seçme Sınavı’ndan yeterli puan alan engelli bireyler kur’a usulüne göre devlet memurluğuna ataması yapılmaktadır.
- 18 yaşını doldurmuş ilköğretim mezunları engelli vatandaşlarımız da sınava girmeden kur’aya girerek memur olabilmektedirler.

GÜNLÜK HAYATA İLİŞKİN HAKLAR

• THY ile seyahatlerde engellilere %40 indirim yapılmaktadır.

• Devlet Demir Yolları’nda engellilere %20 indirim yapılmaktadır.
• İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) %40 ve üstü engeli bulunan yolculara %25 indirim uygulamaktadır.
• Şehirlerarası otobüslerde %30 indirimden faydalanabilmektedir.
• Devlet tiyatroları gösterilerini, engellilere ücretsiz sunmaktadır.
• Engelliler milli parklardan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ören yerleri ve müzelerden de ücretsiz yararlanmaktadırlar.
• Engelliler Vodafone-Avea-Turkcell görüşme ücretinden %50 indirimli olarak faydalanabilirler.
• SGK ile PTT arasında yapılan protokol gereğince %70’in üstünde engellilik oranı bulunan vatandaşların aylıkları, talepte bulunmaları halinde evlerinde de ödenebilmektedir.
• Engelliler bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme, danışmanlık, bakım, sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanmak için Büyükşehir Belediyelerinde oluşturulmuş bulunan “Engelli Hizmet Birimleri”ne başvurabilirler.
• Belediyeler toplu taşıma araçlarından engellileri ücretsiz veya indirimli olarak yararlandırmak zorundadırlar.
• Belediyelere ait ve belediyeler tarafından işletilen veya kiraya verilen büfeler, otoparklar gibi işyerlerinin engelliler tarafından işletilmesi konusunda kolaylık sağlanmaktadır.
• El ve ayak fonksiyonunu tamamen yitirmiş bulunan engelliler yurt dışından getirtecekleri özel tertibatlı minibüsler gümrük vergisinden muaftır.
• Engelliler H sınıfı sürücü belgesi alarak özel tertibatlı araç kullanılabilirler.
• H sınıfı sürücü belgesine sahip olan engelliler yurt içinden aldıkları özel tertibatlı otomobillerde KDV
indiriminden yararlanmakta ve taşıt alım vergisinden muaf tutulmaktadırlar.
• H sınıfı sürücü belgesi olan engellilerden uygun şartları taşıyanların yurt dışından getirtecekleri özel
tertibatlı otomobiller için gümrük vergisi muafiyeti vardır.
• %90 ve üstü oranda raporu bulunan tüm engelliler yeni otomobil ve bir kısım ticari araçlarda ÖTV’den
muaftır.
• Bizzat maluller tarafından kullanılan ve %90 ve üstü oranda raporu bulunan tüm engelliler Motorlu Taşıtlar
Vergisi’nden muaftır.
• Görme engelliler için telefon kütüphanesi ile yüzlerce sesli kitabı ücretsiz olarak 0 800 219 91 91 numaralı hatla hizmete sunmuştur.
• % 40 ve üstü engele sahip engellilere Türk Telekom telefon ve internet hizmetlerinde özel imkanlar sunmaktadır.